NAV online számla feltöltés TLS 1.2

HASZON frissítés 19.0.3 (2019.04.03)

A NAV jelenlegi álláspontja szerint a TLS 1.2 titkosítási protokollal működő kapcsolatot 2019. április 29-től írja elő az online számla rendszere.
További időpont információk a NAV oldalán: https://onlineszamla.nav.gov.hu/

A megfrissített HASZON programban egyszerűen ellenőrizhető az Ön gépén a TLS 1.2 támogatása

Célszerű minél előbb ellenőriznie a TLS 1.2 támogatást, hogyha nem lenne támogatott, akkor szükséges teendőket el tudja végezni.

Amennyiben ezt az üzenetet kapja, akkor az Ön operációs rendszere jól van beállítva és támogatja a TLS 1.2 használatát.

TLS 1.2 Rendben


Nem támogatott TLS 1.2 esetén ezt az üzenetet fogja látni.

Amennyiben Windows 7-et használ, akkor TLS 1.2-t a telepítőnek nem sikerült bekapcsolnia a Windows-ban korlátozott jogú felhasználó miatt.
Ez esetben látogasson el a https://www.provimax.hu/dll oldalunkra és telepítse rendszergazdaként a Microsoft EasyFix csomagot. A telepítés alatt a számlázó program nem futhat! A telepítés után végezze el újra a tesztelést. Amennyiben nem sikerül kérje Rendszergazdája segítségét.

TLS 1.2 teszt hiba

NAV TLS 1.2 és a Windows operációs rendszerek

A NAV online számla rendszer 2019. április 29-től csak TLS 1.2-es formátumú titkosított protokoll kapcsolaton keresztül lesz elérhető.
Ezt a titkosítási formátumot viszont a nagyon régi már nem támogatott Windows operációs rendszerek nem tudják kezelni.
Windows típusonként leírjuk, hogy mi a teendő ezzel kapcsolatban, amennyiben használ online számla feltöltést.
A Microsoft oldalán is megtekinthetők a Windows operációs rendszerek által támogatott titkosított adatforgalmi protokollok.
https://docs.microsoft.com/en-us/windows/desktop/secauthn/protocols-in-tls-ssl--schannel-ssp-

Windows 10 - Alap állapotban támogatja a TLS 1.2 adatforgalmat.
Windows 8, Windows 8.1 - Alap állapotban támogatja a TLS 1.2 adatforgalmat.
Windows 7 - Be lehet kapcsolni a TLS 1.2 titkosítást. Ezt egy Microsoft kiegészítő program futtatásával a program frissítésünk be fogja kapcsolni és továbbra is használható lesz az online számla felküldés. Tesztjeink szerint a bekapcsolást követően működik a titkosított adatforgalom Windows 7-en is.

Windows XP, Windows Vista - Bár ezeken az operációs rendszereken is futtathatók a programjaink a NAV TLS 1.2 bevezetése után ezeken a rendszereken nem tud adatokat feltölteni a NAV-nak. Tehát, ha ilyen rendszert használ és online számla feltöltést is végeznie kell, akkor minél előbb cserélje a Windows operációs rendszerét egy korszerűbbre és telepítse át a programot az új rendszerre.
Amennyiben nem használ online számla feltöltést (pl. Áfa mentes KATA-s kisadózó vagy Alanyi mentes, esetleg a vállalkozása nem állít ki 100 eFt ÁFA-t elérő számlákat), akkor továbbra is használhatja a számlázó programokat ezeken az operációs rendszereken is, viszont, ha mégis készítene feltöltendő számlát, akkor azt a számlázó program nem fogja tudni feltölteni.

Frissítés menete

A HASZON számlázóban a Rendszer menü->Program frissítés menüponttal indíthatja el a frissítést.

Közzétéve: 2019.04.03 13:05:00